Ingrediente
-
4 pulpe de rata
-
1 kg cartofi
-
50 g unt
-
300 ml berebere blonda
-
10 catei de usturoi
-
cimbru verde
-
rozmarin verde
-
o lamaie
-
sare
-
piper negru macinat
-
Sosul
-
10 catei de usturoi
-
o lingurita cu miere de albine
-
ulei
-
cimbru verde
-
rozmarin verde
Indicatii
Friptura de rata cu cartofi aurii si sos de usturoi este o mancare un pic mai deosebita, zicem noi, in sensul ca a fost prima oara cand am facut asa ceva si am avut un pic de emotii. Ei bine, rezultatul a fost unul deosebit, in sensul ca nu ne asteptam nici noi sa iasa o friptura asa de gustoasa si frageda. Reteta aceasta seamana un pic cu cea de friptura de pui cu cartofi aurii pe care o puteti gasi aici. De asemenea, acest sos de usturoi cu mirodenii si miere de albine merge foarte bine si la carnea de vita. Va invit sa incercati. Nu o sa va para rau.
Haideti sa vedem acum cum putem prepara o friptura de rata delicioasa !
Pasi
1
Gata
|
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in felii un pic mai grosute. Ii punem intr-un castron, adaugam sare, piper, cimbru si rozmarin verde tocat. Puteti adauga si un pic de ulei de masline pentru a intensifica aromele. Adaugam aici si cateii de ustuoi intregi. Amestecam tot continutul dupa care vom pune cartofii intr-o tava unsa cu unt. |
2
Gata
|
Spalam carnea si o crestam de cateva ori. O condimentam si pe aceasta cu sare, cimbru si rozmarin dupa care o punem in tava, cu partea crestata peste cartofi. La final adaugam berea si zeama stoarsa de la o lamaie. Acoperim tava cu un capac sau cu folie de aluminu si o lasam la cuptor, la foc potrivit spre mic. Din jumatate in jumatate de ora, verificam friptura iar, cu o lingura, luam din zeama formata in tava si udam carnea pentru a nu se usca. In total, carnea va sta la cuptor aproximativ 3 ore. La final, scoatem folia de aluminiu (sau capacul) si mai lasam tava in cuptor pana ce se cartofii si carnea incep sa se rumeneasca. Atentie, sa nu lasati prea mult friptura fara capac (sau folie de aluminiu) pentru ca se va usca. |
3
Gata
|
SosulCuratam usturoiul, il spalam si-l zdrobim bine intr-un castron. Incepem sa amestecam foarte bine cu o lingura de lemn. Adaugam treptat ulei pana obtinem o pasta de consistenta unei maioneze. Punem sare dupa gust si continuam sa amestecam. Adaugam lingurita de miere, rozmarinul si cimbrul toacate marunt. Pentru a iesi un pic mai lichid puteti adauga un strop de apa plata sau minerala. |
4
Gata
|
Aceasta friptura merge foarte bine cu muraturi. Recomandam gogosarii in otet sau castravetii murati. |