Primiti retete delicioase direct in inbox-ul dvs.!
Abonati-va pentru a primi retete exclusive, sfaturi culinare si inspiratie saptamanala !
Abonati-va pentru a primi retete exclusive, sfaturi culinare si inspiratie saptamanala !
Personal, iubesc acest condiment. Aproape că nu există reţetă culinară in care la final sa nu adaug putin piper. Ca si sarea, este indispensabil din bucataria mea. Cred ca in toate bucatariile se gaseste acest iubit condiment care se foloseste din cele mai vechi timpuri.
In antichitate era folosit si ca „monedă” de schimb şi prezentat zeilor ca ofrandă. Cu siguranta piperul este mai mult ca sigur cel mai răspândit condiment de pe glob. Mai mult, este disponibil pe parcursul intregului an.
Piperul negru sau uzual – „piper” (Piper nigrum) este o plantă din familia Piperaceae. El este un arbust cățărător cu o tulpină lemnoasă ajungând până la 10 m înălțime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparație cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate.
Piperul negru, cel mai vândut condiment din toate timpurile, este originar din zona de sud a Indiei, mai precis de pe coasta Malabar, fiind insa cultivat și în Indonezia și Malaezia. Varietăți de piper din ce in ce mai bine cunoscute sunt piperul alb, piperul verde și piperul roșu despre care vom discuta separat.
La ora actuala Vietnamul este ţara cu cea mai mare producţie de piper la nivel mondial. Incepând cu anul 2008, cca. 34% din cantitatea de piper existentă pe piaţa internaţională este produsa in aceasta tara.
În culturi, piperul se lasă să crească până la 3 – 4 m înălțime. Plantele de piper se recoltează de două ori pe an, o plantă fiind productivă pe o perioadă de 30 de ani.
Piperul negru este recoltat necopt și uscat la soare. Astfel, în urma uscării devine negru și dur la textură, iute și înțepător la gust și miros.
Fructele piperului conțin un alcaloid piperin ce confera un gust picant si iute. Datorită acestor proprietăți, acest condiment a devenit frecvent utilizat în alimentația de zi cu zi.
Acest condiment, nu numai ca da un gust special mancarurilor si e mirodenia cea mai populara din lume, dar studiile arata ca are o si multime de beneficii pentru sanatatea noastra:
Piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.