Primiti retete delicioase direct in inbox-ul dvs.!

Abonati-va pentru a primi retete exclusive, sfaturi culinare si inspiratie saptamanala !

Busuiocul verde in bucatarie

Busuiocul este una din cele mai sanatoase plante din lume. Cand spun asta ma refer la busuiocul verde care la momentul de fata a inceput sa se foloseasca din ce in ce mai mult si in bucataria romaneasca ceea ce este un lucru foarte bun. Busuiocul verde, proaspat, il gasim in ghivece mici in marketurile si hypermarketurile de pretutindeni. Sau, si mai bine, putem cumpara seminte si sa-l plantam in propria gradina. Daca nu stati la casa, cum nici noi nu stam (deocamdata), puteti sa-l plantati tot in ghivece mai mici si astfel veti avea busuioc in toata perioada anului. Ce poate fi mai frumos decat sa te duci in propria gradina sau la propriul ghiveci si sa rupui cateva frunze proaspete de busuioc..?! Aroma lui este splendida. Ca sa nu mai vorbesc si de proprietatile incredibile pe care le are. Credeti-ma, e o super planta!

Scurta descriere

Busuiocul (ocimum basilicum) este o planta folosita in special la condimentarea diferitelor tipuri de mancare. Busuiocul a devenit astfel una din plantele cel mai usor de recunoscut. Aceasta planta are frunzele rotunde si sunt de cele mai multe ori ascutite spre varf. In principal, frunzele sunt de culoare verde dar sunt si cateva specii mai rare ce au o culoare usor rosiatica sau violeta. Putem spune ca busuiocul aduce un pic ca aspect cu menta ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda dat fiind faptul ca ambele plante fac parte din aceeasi familie – Lamiaceae. In lume exista mai mult de 50 de specii de busuioc cum ar fi: busuiocul lao (sau de lamaie), busuiocul anason sau busuicul scortisoara. Diferentele principale sunt in gust si aspect.

Istorie

La ora actuala, busuiocul creste in marea majoritate a regiunilor din intreaga lume dar originile sale sunt din zona Asiei si anume India. Cel mai des este folosit in bucatariile din Italia, Tailanda si Vietnam. Termenul de busuioc (basil in limba engleza) deriva din cuvantul basilikohn din limba greaca. Acest termen se poate traduce ca regal reflectand astfel atitudinea grecilor din acea vreme fata de aceasta planta. Traditiile au continuat si in alte culturi. In India, busuiocul reflecata ospitalitatea pe cand in Italia avea simbolul dragostei.

Ce contine busuiocul?

Busuiocul verde contine: vitamina K, vitamina C si vitamina A. Pe langa aceste vitamine, busuiocul mai contine: magneziu, cupru, calciu, fier, mangan si omega 3. Vedeti? O planta asa de mica sa contina atatea…

Beneficii medicale

Studiile au aratat ca busuicul are proprietati medicale extrem de importante. Aceasta planta contine flavonoide. Flavonoidele reprezintă o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante. De asemenea, s-a observat faptul ca busuiocul are rol de protectie impotriva dezvoltarii bacteriilor in organism. Aceste proprietati sunt date de uleiurile volatile pe care le contine aceasta planta atat de sanatoasa.

Din frunzele de busuioc se prepara si un ulei ce este folosit pentru a inhiba mai multe specii de bacterii patogene care au devenit rezistente la antibiotice sau alt tip de medicamente utilizate in mod obisnuit in astfel de cazuri. De asemenea, in anumite substante de curatat se foloseste ulei de busuioc sau cimbru ce permite o mai buna capacitate a substantei de a dezinfecta suprafetele unde se poate dezvolta bacteria Shigella. Aceasta bacterie produce diaree si poate provoca serioase probleme intestinale.

Un alt beneficiu medical este acela ca o componenta a uleiurilor volatile din busuioc are rolul de a reduce inflamatiile. Aceasta componenta are numele de eugenol. Astfel, eugenolul se foloseste in fabricarea medicamentelor antiinflamatorii.

Vreti sa preparati un sos gustos dar si imptriva bolilor cardiovasculare? Folositi busuiocul verde! Busuiocul este o sursa foarte buna de vitamina A si de magneziu ce au rolul de a preveni bolile cardiovasculare datorita efectului de „relaxare” a muschilor si vaselor de sange. Acest fapt ce este generat de imbunatatirea circulatiei sangelui.

Cateva sfaturi utile

folositi frunze proaspete de busuic peste feliile de rosii sau mozzarella si creati astfel un aspect foarte placut mancarii dvs. dar si oferiti un gust mult mai bun
combinati busuiocul tocat cu usturoi si ulei de masline pentru a obtine un sos ce se poate combina cu paste, somon sau bruschete
puteti face un piure din busuioc, ulei de masline si ceapa ce se poate adauga in supa de rosii
folositi frunzele de busuioc preparand un ceai foarte placut si sanatos

In concluzie, va recomandam sa folositi acest super ingredient cu incredere si din belsug. Cautati retete cu ce contin busuioc aici. Sunt retete gustoase cu ingrediente sanatoase.

Spor la gatiti!

Actualizări newsletter

Introdu adresa ta de email mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *