Ingrediente
- 2 kg de portocale
- 30 g gelatinagasiti plicuri de 10g/buc
- 300 g zahar
- esenta sau praf de vanilie
- jumatate litru de lapte
- 15 - 20 piscoturi
- 10 oua
-
Pentru frisca
- 500g smantanaminim 20% grasime
- 150g zahar
Indicatii
Reteta de tort de portocale am „mostenit-o” de la mama mea. Imi aduc aminte ca mai mult de sarbatori ne facea acest minunat tort. Mna, asa erau vremurile.. Portocale mai rar se gaseau prin casele romanilor. Dar, cat despre asta, mama ne facea mai tot timpul ceva bun. Ca era gris cu lapte, crema de zahar ars, s.a.m.d. nici nu mai conta. Important era ca aveam ceva dulce la-ndemana. Iar daca mama nu ne facea, faceam eu impreuna cu sora mea. Ce vremuri… Dar haideti sa revenim la reteta noastra de tort cu portocale. Cred ca o sa va placa. Haideti sa trecem la treaba!
Pasi
1 Gata | FriscaPrimul pas este sa facem frisca. Punem smantana intr-un castron, adaugam zaharul, iar cu un mixer amestecam bine pana ce se formeaza frisca. La final, o punem la frigider. |
2 Gata | CremaBatem ouale bine intr-un castron. Puteti folosi (chiar va recomandam) un mixer. Nu e nevoie sa separati albusul de galbenus. |
3 Gata | Curatam portocalele de coaja. Doua portocale le vom pastra intregi pentru a le stoarce. Sucul il folosim pentru a inmuia piscoturile. Portocalele decojite la taiem rondele. Le asezam pe fundul unei forme de tort, sau pe ce aveti dvs. la indemana. Vom pune felii de portocale si pe peretii formei de tort. Peste portocale turnam un strad mic de crema (max. 1/2 cm) dupa care vom pune piscoturile inmuiate in prealabil in zeama de portocale. Turnam restul compozitiei iar la final ornam tortul cu felii de portocale. |
4 Gata | Lasam tortul la frigider minim 8 - 12 ore dupa care il scoatem din forma si-l putem servi. Recomand sa-l scoateti din frigider cu cel putin cu 30 de minute inainte de servire. Gustul de portocala se va simti mai bine. Speram sa va placa si voua acest desert cum ne place atat noua cat si prietenilor nostri. De asemenea, pentru alte dulciuri minunate puteti intra aici. |