Ingrediente
- 600g pulpa de vitasa fie cat mai tanara vita pentru a fi si cat mai frageda
- 2 - 3 morcovi
- o telina
- o radacina de pastarnac
- o legatura de patrunjel verde
- 1 - 2 ardei gras rosu
- 2 - 3 buc. de ceapa
- 4 - 5 cartofi
- un borcan de ~400g cu fasole pastaiverzi, rosii, galbene, cum va plac mai mult :)
- saredupa gust
Indicatii
Ciorba de vacuta cu cartofi si fasole pastai este o ciorba ce merge minunat in orice sezon. Carnea de vita trebuie sa fie cat mai frageda, de aceea trebuie sa aveti grija cand o cumparati. Cel mai bine este sa va „puneti bine” pe langa un macelar din zona dvs. Daca aveti pe cineva care va poate furniza carne proaspata este si mai bine.
Aceasta reteta seamana foarte bine cu reteta de ciorba de vacuta pe care o puteti gasi aici. Va invit sa le studiati pe ambele si sa o alegeti pe aceea care credeti dvs. ca e mai potrivita. Sau, mai bine, sa faceti un „mixt” din ele si ne spuneti si noua ce a iesit 🙂
Haideti sa vedem despre ce este vorba.
Pasi
1 Gata | Primul pas este acela de a spala bine carnea si de a o pune la fiert. Carnea de vita fierbe mai greu decat cea de pui. Iar cu cat animalul a fost mai batran cu atat carnea va necesita un timp mai indelungat pentru a fierbe. Pentru a grabi procesul va recomandam sa folositi o oala sub presiune. Astfel, timpul se va scurta semnificativ: de la 2 - 3 ore la 1 ora sau poate mai putin (in functie de cat de tanara este carnea de vita). In cazul in care veti folosi o oala obisnuita, nu uitat ca din cand in cand, cu o paleta sau o sita, sa luati spuma cere se formeaza pe deasupra. La final vom socate carnea iar dupa ce s-a racorit o vom taia cubulete cu latura de 1 cm / 1cm si jumatate. |
2 Gata | Pasul urmator este acela de a pregati legumele. Le spalam bine si incepem sa le tocam astfel: morcovul, telina, pastarnacul, ardeiul gras si radacina de patrunjel cubulete mici iar ceapa o tocam marunt. Cartofii ii vom taia cum am taiat si carnita de vita, respectiv in cuburi cu latura de 1cm / 1cm si jumatate. |
3 Gata | Dupa ce s-a racorit ciorba (dar sa fie inca calda spre fierbinte), spalam bine legatura de patrunjel, o tocam si o punem in oala. Punem capacul si mai lasam la infuzat timp de 10 - 15 minute dupa care ciorba poate fi servita. Sa nu puneti patrunjelul verde cat timp ciorba este prea fierbinte pentru ca acesta va fierbe si-si va pierde atat din aspect cat si din aromele si proprietatile pe care le are. |