Ingrediente
- 2 bucati de piept de pui dezosat
- o lingura cu miere de albine
- cateva boabe de piper negru
- cateva boabe de ienibahar
- 4 frunze de dafin
- o lingura plina cu boia de ardei dulce
- 2, 3 crengute de cimbru verde
- 4 - 5 catei de usturoi
- doua linguri cu sos de soia
- 2 - 3 linguri de ulei
- doua lingurite cu sare mare
Indicatii
Am gasit mai multe retete pe interenet de pastrama din piept de pui facuta in casa si am zis sa incercam sa facem si noi ceva asemanator. Incercam pe cat posibil sa cumparam cat mai putine produse semipreparate. Ne ferim cat putem de mezeluri. Nu ca nu ne plac, cui nu-i plac?! Dar stim cu totii ca nu sunt prea sanatoase. Asta ne-a determinat sa incercam sa le facem in casa pentru a pune in ele ingrediente cat mai sanatoase cu putinta. Sincer sa fim, nu ne asteptam sa ne iasa asa de buna aceasta pastrama de pui. Nici nu se compara cu cea din comert. Ce-i drept, este un pic de munca la mijloc dar asta nu trebuie sa va sperie.
Haideti sa vedem despre ce este vorba!
Pasi
1 Gata | Aceasta pastrama de pui se face in 3 etape. In primul pas vom spala bine carnea de pui si vom taia fiecare piept de pui in doua, pe lungime, dupa care le punem intr-un vas. Vom adauga doua lingurite pline cu sare mare peste carnea de pui, cateva boabe de piper negru, 4 frunze de dafin si cateva boabe de ienibahar. De asemenea, vom adauga si doua, trei crengute de cimbru verde. Vom pune apa cat sa cuprinda carnea si vom acoperi castronul cu folie alimentara. Il vom lasa la frigider timp de 24 de ore. |
2 Gata | In urmatoarea zi vom scoate puiul din frigide si-l vom scurge bine de apa dupa care il vom spala iarasi. Carnea si-a luat din condimente cat a avut nevoie (e destul de isteata carnea asta, nu-i asa ?! :)) Dupa ce am spalat bine carnea, o vom pune iarasi in vas. Vom aduga peste ea boiaua de ardei dulce, lingura de miere, sosul de soia, uleiul de floarea soarelui si 4 -5 catei de usturoi taiati in 4 fiecare. Vom masa bine carnea de pui astfel incat compozitia sa o acopere cat mai uniform. Acoperim castronul cu folie alimentara si il lasam la frigider inca o zi. |
3 Gata | Ultimul pas este acela in care vom coace pastrama. Vom scoate pipetul de pui din frigider si cu sfoara alimentara vom lega doua cate doua bucatile de piept de pui. Le vom pune intr-o tava mai adanga iar peste ele vom turna toata zeama ramasa in castron. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor la foc mediu. O vom lasa cca. 45 - 60 de minute dupa care vom scoate folia de aluminiu. Dam cuptorul la foc mic si vom pune iarasi puiul la copt. Din 20 in 20 de minute vom scoate tava si cu o lingura vom lua zeama din tava si vom uda bine pieptul de pui. Astfel, pastrama nu va iesi uscata, inecacioasa. Vom repeta acest procedeu pana cand pastrama de pui se va rumeni. La final o vom scoate, dar nu inainte de a mai unge inca odata carnea cu sosul din tava. |
4 Gata |