Ciorba de vacuta este o mancare clasica in bucataria romaneasca. Contine pulpa de vita si multe legume: ceapa, pastarnac, telina, ardei gras, morcovi.
Ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta este o ciorba pe care nu o facem foarte des. Motivul principal este acela ca in zona unde locuim noi este destul de dificil sa gasesti o carne de vita proaspata dar si frageda in acelasi timp. Ciorba de vacuta este insa foarte gustoasa. In functie de cat de frageda este carnea, timpul de preparare poate fi unul mai mic sau unul mai mare, bineinteles. Aceasta ciorba este una dintre ciorbele preferate ale romanilor, ca si ciorba radauteana (gasiti aici o reteta super gustoasa) sau ciorba de burta. Nu mai zic de ciorba de afumatura, borsul de fasole si multe altele… Fiecare dupa preferinte.
Haideti sa vedem impreuna cum se prepara aceasta minunata reteta 🙂

Ciorba de vacuta
Va place reteta?
↑ Click pentru a o evalua ↑
Ciorba de vacuta este o mancare clasica in bucataria romaneasca. Contine pulpa de vita si multe legume: ceapa, pastarnac, telina, ardei gras, morcovi.
Portii:
Distribuie pe Facebook
Printeaza
Pin
Evalueaza reteta
Echipament
- 1 lingura
Ingrediente
- 700 g pulpa de vita
- 3 morcovi
- 1 telina (mai mica sau jumatate de telina mare)
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ardei gras rosu
- 2 cepe
- 1 lingurita sare (dupa gust)
- 1/2 lingurita piper negru macinat (dupa gust)
Instructiuni
- Spalam bine carnea si o punem intr-o oala cu aproximativ 4 litri de apa la fiert. Pentru a fierbe mai repede va recomandam sa folositi o oala sub presiune. Astfel, timpul se va scurta semnificativ: de la 2 – 3 ore la 1 ora sau poate mai putin (in functie de cat de tanara era vita). Daca nu fierbeti carnea intr-o oala sub presiune, trebuie sa luati spuma din cand in cand in momentul cand ea apare deasupra. Puteti folosi o paleta, o lingura sa ce va este la indemana.
- Dupa ce a fiert carnea, o scoatem si o punem intr-o farfurie sa se racoreasca un pic ca sa o putem taia. Noi o taiem cuburi de dimensiuni relativ mici: ~2 cm.
- Spalam bine legumele si incepem sa le tocam: morcovul, telina, pastarnacul, ardeiul gras si radacina de patrunjel le taiem cubulete mici iar ceapa o tocam marunt. Le punem la fiert in zeama de la carne si le lasam pe foc (cu capac) timp de 20 – 30 de minute. Adaugam sare si piper negru macinat dupa gust. Dupa ce au fiert, adaugam cuburile de carne si mai lasam sa fiarba timp de 10 – 15 minute la foc mic (cu tot cu capac) dupa care putem stinge focul.
Nutritie per portie
Calorii: 185kcal (9%)Carbohidrati: 18g (6%)Proteine: 21g (42%)Grasimi: 3g (5%)Grasimi saturate: 1g (6%)Grasimi polinesaturate: 0.4gGrasimi mononesaturate: 1gColesterol: 48mg (16%)Sodiu: 451mg (20%)Potasiu: 795mg (23%)Fibre: 4g (17%)Zahar: 5g (6%)Vitamina A: 4396IU (88%)Vitamina B2: 0.2mg (12%)Vitamina C: 36mg (44%)Calciu: 80mg (8%)Fier: 3mg (17%)Magneziu: 52mg (13%)
Valorile zilnice procentuale sunt bazate pe o dieta de 2000 de calorii. Toate informatiile nutritionale sunt bazate pe calcule estimate de terti. Fiecare reteta si valoare nutritionala va varia in functie de marcile utilizate ale produselor, metodele de masurare si dimensiunea portiilor.
Ati gatit aceasta reteta? Nu uitati sa ne spuneti parearea!Acordati o nota retetei noastre!!