Ingrediente
-
500 - 700 g pulpa de vitasa fie cat mai tanara vita pentru a avea o carne cat mai frageda
-
2 - 3 morcovi
-
o telina
-
un pastarnac
-
o radacina de patrunjel
-
o legatura de patrunjel verde
-
un ardei gras rosu
-
2 buc de ceapa
-
o lingurita de saredupa gust
-
1/2 lingurita de piper negru macinatdupa gust
Indicatii
Ciorba de vacuta este o ciorba pe care nu o facem foarte des. Motivul principal este acela ca in zona unde locuim noi este destul de dificil sa gasesti o carne de vita proaspata dar si frageda in acelasi timp. Ciorba de vacuta este insa foarte gustoasa. In functie de cat de frageda este carnea, timpul de preparare poate fi unul mai mic sau unul mai mare, bineinteles. Aceasta ciorba este una dintre ciorbele preferate ale romanilor, ca si ciorba radauteana (gasiti aici o reteta super gustoasa) sau ciorba de burta. Nu mai zic de ciorba de afumatura, borsul de fasole si multe altele… Fiecare dupa preferinte.
Haideti sa vedem impreuna cum se prepara aceasta minunata reteta 🙂
Pasi
1
Gata
|
Spalam bine carnea si o punem intr-o oala cu aproximativ 4 litri de apa la fiert. Pentru a fierbe mai repede va recomandam sa folositi o oala sub presiune. Astfel, timpul se va scurta semnificativ: de la 2 - 3 ore la 1 ora sau poate mai putin (in functie de cat de tanara era vita). Daca nu fierbeti carnea intr-o oala sub presiune, trebuie sa luati spuma din cand in cand in momentul cand ea apare deasupra. Puteti folosi o paleta, o lingura sa ce va este la indemana. |
2
Gata
|
Dupa ce a fiert carnea, o scoatem si o punem intr-o farfurie sa se racoreasca un pic ca sa o putem taia. Noi o taiem cuburi de dimensiuni relativ mici: ~2 cm. |
3
Gata
|
Spalam bine legumele si incepem sa le tocam: morcovul, telina, pastarnacul, ardeiul gras si radacina de patrunjel le taiem cubulete mici iar ceapa o tocam marunt. Le punem la fiert in zeama de la carne si le lasam pe foc (cu capac) timp de 20 - 30 de minute. Adaugam sare si piper negru macinat dupa gust. Dupa ce au fiert, adaugam cuburile de carne si mai lasam sa fiarba timp de 10 - 15 minute la foc mic (cu tot cu capac) dupa care putem stinge focul. |
4
Gata
|
Dupa ce s-a racorit ciorba, spalam legatura de patrunjel, o tocam si o punem in oala. Mai lasam cu capac la infuzat timp de 10 - 15 minute dupa care ciorba se poate servi. Atentie, sa nu puneti patrunjelul verde cand ciorba este inca fierbinte. Patrunjelul va fierbe si isi va pierde atat din aspect cat si din savoare. |