Ingrediente
-
Pt. aluat
- 1 kg faina de graucernuta bina
- 50 g drojdiedrojdie proaspata
- 500 ml laptemin. 3% grasime
- 120g unt
- 300 g zahar
- 5 galbenusuri
- o lingurita de sare
-
Pt. umplutura
- 300 g zahar
- 350 g miez de nuca
- 4 linguri de cacao
- 350 g de rahat
- un strop de esenta de rom
- un plic de zahar vanilat
- 5 albusuri
-
Pt. uns cozonacii
- un ou
- o lingura rasa de zahar
Indicatii
Acest cozonac pufos cu nuca si rahat este preferatul nostru. Nu ne plac deloc cei din comert. Chiar daca este mai dificil de facut, gustul nu se compara. Nu mai zic de mirosul pe care il degaja in casa. Bineinteles, se gasesc fel si fel de retete de cozonac, pentru toate gusturile. Unii vor mai dulce, altii fara rahat, altii cu mai multa umplutura pe cand alti cu mai putina si tot asa. Consider oricum ca dulciurile in casa sunt aproape de negasit in comert, tocmai de aceea incercam, in masura timpului disponibil, sa preparam cat mai multe astfel de bunataturi. Gasiti aici niste retete de prajituri destul de diversificate, va invitam sa le incercati.
Haideti sa trecem acum la treaba!
Pasi
1 Gata | MaiauaIntr-un vas, punem drojdia, 300 g de zahar, lingurita de sare si laptele usor caldut. Amestecm bine pana ce se dizolva zaharul si sarea si se omogenizeaza bine. Acoperim vasul cu o farfurie sau un capac si il lasam 10 - 15 minute la dospit la temperatura camerei. |
2 Gata | AluatulIntr-un vas mai mare punem faina, galbenusurile de la 5 oua (albusurile le vom folosi la umplutura) si laptele cu drojdia (maiaua) care a stat la dospit. Incepem sa framantam usor pana ce se omogenizeaza foarte bine aluatul. |
3 Gata | Crema pentru umpluturaCat timp aluatul sta la dospit batem bine cele 5 albusuri de ou adaugand in ele si cele 300 de grame de zahar. Dupa aceea vom adauga nuca pisata foarte marunt, zaharul vanilat si esenta de rom amestecand usor. La final, taiem in bucati mici rahatul si il adaugam si pe el in aceasta compozitie. |
4 Gata | Dupa ce aluatul a crescut, il vom imparti in patru parti egale pe care le vom intinde pe o masa peste care am presarat in prealabil faina. Pentru a iesi un cozonac pufos, aluatul trebuie intins cu mana. Este un pic mai dificil dar cu rabdare vom reusi. Fiecare bucata de aluat trebuie la final sa aiba o forma dreptunghiulara. |
5 Gata | Vom umple fiecare foaie dreptunghiulara cu umplutura dupa care le vom rula pe fiecare in parte. Un cozonac va fi format din doua astfel de rulouri umplute cu crema. Vom pregati doua tavi de cozonac in care vom pune hartie de copt. Pentru a fi si mai siguri ca nu exista riscul de lipire, vom unge hartia de copt cu un pic de ulei. Impletim cate doua rulouri formand astfel cozonacii asezandu-i apoi in tavi lasand-ui inca cateva minute la crescu. |
6 Gata | Dupa ce s-au copt, ii vom scoate afara si vom pune tavile pe un fund de lemn. Le acoperim cu doua trei prosoape si ii lasam la racit. |