0 0
Cozonac pufos cu nuca si rahat

Distribuiti pe reteaua dvs. de socializare:

Sau puteti copia si distribui acest link

Ingrediente

Adjust Servings:
Pt. aluat
1 kg faina de grau cernuta bina
50 g drojdie drojdie proaspata
500 ml lapte min. 3% grasime
120g unt
300 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita de sare
Pt. umplutura
300 g zahar
350 g miez de nuca
4 linguri de cacao
350 g de rahat
un strop de esenta de rom
un plic de zahar vanilat
5 albusuri
Pt. uns cozonacii
un ou
o lingura rasa de zahar

Cozonac pufos cu nuca si rahat

Tip:
  • La cuptor
Bucataria:
  • 4 ore
  • Portii: 10
  • Mediu

Ingrediente

  • Pt. aluat

  • Pt. umplutura

  • Pt. uns cozonacii

Indicatii

Distribuie

Acest cozonac pufos cu nuca si rahat este preferatul nostru. Nu ne plac deloc cei din comert. Chiar daca este mai dificil de facut, gustul nu se compara. Nu mai zic de mirosul pe care il degaja in casa. Bineinteles, se gasesc fel si fel de retete de cozonac, pentru toate gusturile. Unii vor mai dulce, altii fara rahat, altii cu mai multa umplutura pe cand alti cu mai putina si tot asa. Consider oricum ca dulciurile in casa sunt aproape de negasit in comert, tocmai de aceea incercam, in masura timpului disponibil, sa preparam cat mai multe astfel de bunataturi. Gasiti aici niste retete de prajituri destul de diversificate, va invitam sa le incercati.
Haideti sa trecem acum la treaba!

(Vizualizari: 44 din care 1 azi)

Pasi

1
Gata

Maiaua

Intr-un vas, punem drojdia, 300 g de zahar, lingurita de sare si laptele usor caldut. Amestecm bine pana ce se dizolva zaharul si sarea si se omogenizeaza bine. Acoperim vasul cu o farfurie sau un capac si il lasam 10 - 15 minute la dospit la temperatura camerei.

2
Gata

Aluatul

Intr-un vas mai mare punem faina, galbenusurile de la 5 oua (albusurile le vom folosi la umplutura) si laptele cu drojdia (maiaua) care a stat la dospit. Incepem sa framantam usor pana ce se omogenizeaza foarte bine aluatul.

Topim untul intr-un vas (atentie, sa nu-l ardeti) si-l adaugam treptat in aluat continuand procesul de framantare. Dupa ce am terminat de framantat, punem aluatul intr-un vas mare pe care-l acoperim cu un prosop lasand-ul la dospit. In cateva sferturi de ora aluatul isi va dubla volumul.

3
Gata

Crema pentru umplutura

Cat timp aluatul sta la dospit batem bine cele 5 albusuri de ou adaugand in ele si cele 300 de grame de zahar. Dupa aceea vom adauga nuca pisata foarte marunt, zaharul vanilat si esenta de rom amestecand usor. La final, taiem in bucati mici rahatul si il adaugam si pe el in aceasta compozitie.

4
Gata

Dupa ce aluatul a crescut, il vom imparti in patru parti egale pe care le vom intinde pe o masa peste care am presarat in prealabil faina. Pentru a iesi un cozonac pufos, aluatul trebuie intins cu mana. Este un pic mai dificil dar cu rabdare vom reusi. Fiecare bucata de aluat trebuie la final sa aiba o forma dreptunghiulara.

5
Gata

Vom umple fiecare foaie dreptunghiulara cu umplutura dupa care le vom rula pe fiecare in parte. Un cozonac va fi format din doua astfel de rulouri umplute cu crema. Vom pregati doua tavi de cozonac in care vom pune hartie de copt. Pentru a fi si mai siguri ca nu exista riscul de lipire, vom unge hartia de copt cu un pic de ulei. Impletim cate doua rulouri formand astfel cozonacii asezandu-i apoi in tavi lasand-ui inca cateva minute la crescu.

Vom bate bine un ou in care vom adauga si o lingura cu zahar. Vom unge cozonacii cu acest ou pentru a capata la final un luciu frumos dupa care ii putem da la copt in cuptorul incins la 180 de grade. Timpul de coare va fi de aproximativ o ora. Puteti verifica cozonacii daca s-au facut cu o scobitoare. Daca se va lipi aluat pe scobitoare inseamna ca mai trebuie sa stea la copt.

6
Gata

Dupa ce s-au copt, ii vom scoate afara si vom pune tavile pe un fund de lemn. Le acoperim cu doua trei prosoape si ii lasam la racit.
Mie imi place sa mananc cozonac si sa beau un pahar cu lapte, sau chiar unul cu vin :)
Va dorim pofta buna!

Sebastian

Opinii reteta

Momentan nu sunt opinii pentru aceasta reteta, puteti utiliza formularul de mai jos pentru a scrie o noua opinie
mancarica de pipote si inimi de pui cu ceapa
anterior
Mancarica de pipote si inimi de pui cu ceapa
varza calita
urmator
Varza calita cu scarita
mancarica de pipote si inimi de pui cu ceapa
anterior
Mancarica de pipote si inimi de pui cu ceapa
varza calita
urmator
Varza calita cu scarita

Adaugati comentariul dvs.