Primiti retete delicioase direct in inbox-ul dvs.!

Abonati-va pentru a primi retete exclusive, sfaturi culinare si inspiratie saptamanala !

Piure de cartofi cu unt si smantana

Vezi Reteta
Durata: 40 minute
Bucataria Romaneasca
Dificultate Usor
Nu exista inca evaluari
Reteta de piure de cartofi cu unt si smantana este o garnitura minunata alaturi de o fripturica de pui sau de porc, de niste carnaciori afumati sau un peste proaspat si gustos. Aveti nevoie de numai 3 ingrediente principale: cartofi, unt si smantana.

Vezi Reteta
Durata: 40 minute
Bucataria Romaneasca
Dificultate Usor
Nu exista inca evaluari
Reteta de piure de cartofi cu unt si smantana este o garnitura minunata alaturi de o fripturica de pui sau de porc, de niste carnaciori afumati sau un peste proaspat si gustos. Aveti nevoie de numai 3 ingrediente principale: cartofi, unt si smantana.

Ca sa facem un piure de cartofi cat mai gustos nu e foarte greu. Important este sa punem cat mai multa „pasiune” :). Acest tip de mancare a aparut pentru prima data in anul 1747. A fost adaugata in celebra carte „The Art of Cookery” (Arta culinara) scrisa de Hannah Glasse, o scriitoare din Marea Britanie, mai precis din Londra. In engleza, denumirea acestei retete este de „mashed potatoes” (cartofi zdrobiti).  De-a lungul timpului, francezii au imbunatatit reteta adaugand unt, galbenus de oua sau supa proaspata de pui. Variante sunt multe si in cazul acestei retete. Haideti sa trecem si noi la treaba si sa devedem ce iese!

Piure de cartofi cu unt si smantana

Piure de cartofi cu unt si smantana

Nu exista inca evaluari

Va place reteta?

↑ Click pentru a o evalua ↑

Reteta de piure de cartofi cu unt si smantana este o garnitura minunata alaturi de o fripturica de pui sau de porc, de niste carnaciori afumati sau un peste proaspat si gustos. Aveti nevoie de numai 3 ingrediente principale: cartofi, unt si smantana.
Timp preparare: 10 minute
Timp gatire: 30 minute
Timp total: 40 minute
Portii: 2
Distribuie pe Facebook
Printeaza Pin Evalueaza reteta
Categorie: Garnituri
Bucataria: Romaneasca
Mod Preparare: pe aragaz
Ingredient principal: Vegetarian
Dificultate: Usor

Echipament

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 100 g unt (de preferat 80% grasime)
  • 4 linguri smantana (de preferat peste 20% grasime)
  • 1 lingurita sare (dupa gust)

Instructiuni

  • Curatam cartofii si-i spalam bine. Ii taiem cuburi si-i punem in apa, la fiert. Adaugam o lingurita de sare in apa. Lasam sa fiarba cca. 30 minute la foc potrivit. Dupa ce cartofii au fiert, ii scurgem de apa. Din apa ramasa, pastram o cana.
  • Incepem sa zdrobim cartofii. Putem folosi o furculita in cazul in care nu avem alt instrument. Adaugam untul si smantana. Punem sare dupa gust. Spre final, daca dorim sa iasa un piure mai cremos, un pic mai moale, putem adauga apa ramasa de la cartofi. O alta idee, mai buna, este sa folosim supa de pui .
    Merge foarte bine ca garnitura la fripturi. Pofta buna!

Nutritie per portie

Calorii: 654kcal (33%)Carbohidrati: 45g (15%)Proteine: 6g (12%)Grasimi: 52g (80%)Grasimi saturate: 33g (206%)Grasimi polinesaturate: 2gGrasimi mononesaturate: 13gGrasimi trans: 2gColesterol: 142mg (47%)Sodiu: 1524mg (66%)Potasiu: 1094mg (31%)Fibre: 6g (25%)Zahar: 3g (3%)Vitamina A: 1702IU (34%)Vitamina B2: 0.1mg (6%)Vitamina C: 49mg (59%)Vitamina D: 0.5µg (3%)Calciu: 63mg (6%)Fier: 2mg (11%)Magneziu: 61mg (15%)

Valorile zilnice procentuale sunt bazate pe o dieta de 2000 de calorii. Toate informatiile nutritionale sunt bazate pe calcule estimate de terti. Fiecare reteta si valoare nutritionala va varia in functie de marcile utilizate ale produselor, metodele de masurare si dimensiunea portiilor.

Ati gatit aceasta reteta? Nu uitati sa ne spuneti parearea!Acordati o nota retetei noastre!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evaluati Reteta: