Ingrediente
- 1 kg carne tocata amestecporc si vita
- 1 kg cartofi
- 4 catei usturoi
- 2 oua
- 2 legaturi patrunjel verde
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 lingura unt
-
Pentru sos
- 200g smantanacu cat mai grasa cu atat mai gustoasa
- 150g cascaval
Indicatii
Musacaua este o mancare mostenita de pe vremea Imperiului Otoman. Ea se prepara deobicei fie din vinete, fie din cartofi, impreuna cu carne tocata. Difera totusi, de la zona la zona, felul de preparare si servire al acestei mancari. De exemplu, in Turcia, se serveste calda sau la temperatura camerei pe cand in tarile Arabe se serveste rece. In zona Balcanica se prepara in straturi (deobicei in straturi de cartofi si carne tocata) si se serveste fierbinte. In multe tari se adauga la final, peste musaca, un sos pe baza de oua si smantana sau sos cu faina (sos bechamel) fie un sos de rosii. Numele de musaca are origini in limba graca, turca dar si din lumea araba.
Acum ca am povestit un pic despre istoria aceste mancari super gustoase haideti sa trecem totusi si la treaba 🙂 Eu va voi propune reteta pe care o folosesc cel mai des si anume musacaua cu cartofi, carne tocata (ameste de carne de vita si carne porc) plus un sos de smantana cu cascaval.
Pasi
1 Gata | Curatam usturoiul, morcovii si ceapa, le spalam si le tocam marunt. Le amestecam cu carnea tocata, cele doua oua si patrunjelul tocat dupa care punem aceasta compozitie pe foc si o lasam pana incepe sa se albeasca usor carnea (aproximativ 20-30 de minute). Adaugam intre timp sare si piper dupa gust. |
2 Gata | Smantana o amestecam bine cu cascavalul ras in prealabil printr-o razatoare fina adaugand si sare dupa gust. |
3 Gata | Curatam cartofii si ii spalam bine dupa care ii taiem rondele. Ungem o tava cu unt (de preferat o tava de sticla cu capac) si incepem sa asezam un strat de cartofi acoperind si peretii tavii cu rondele de cartofi. Adaugam carnea tocata iar la final turnam sosul de smantana (peste care putem adauga si niste patrunjel tocat) iar la final adaugam inca un strat de cartofi. Sosul poate fi adaugat si la urma, peste cartofi, in functie de preferintele feiecaruia dintre noi. |
4 Gata | Puenem tava acoperita la cuptor (daca nu e o tava cu capac o putem acoperi cu folie de aluminiu) si o lasam la foc mic timp de jumatate de ora / 45 de minute. Scoatem la final capacul (sau folia de aluminu) si o mai lasam la cuptor pana ce se rumenesc cartofii. Se serveste calda, cu muraturi. Pofta buna! |