Ingrediente
-
500g ciupercice tip de ciuperci doriti
-
doua buc. ceapa
-
doi catei de usturoi
-
o legatura de patrunjel verde
-
doi morcovi
-
100 ml suc de rosii
-
doua linguri uleieu am folosit ulei de masline
-
saredupa gust
-
piper negru macinatdupa gust
Indicatii
Cand vine vorba de mancăruri fara carne, prima data imi vin in minte ciupercile. Iubesc ciupercile! Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o multime de proteine, minerale si vitamine (fier, potasiu, acid folic, vitamina A, B1, B2, C, etc.). Astfel, ele pot fi considerate nu doar ca inlocuitoare pentru carne, dar si o sursa foarte buna de vitamine si minerale, practic ca niste mici medicamente bio sanatoase. Aceasta reteta se poate face in fel si fel de feluri. Puteti adauga orice ciuperci doriti dar si alte legume care va plac si pe care le aveti la indemana: ardei gras, morcov, ceapa, usturoi, etc. Din punctul meu de vedere, la aceasta mancare merge si un ochi prajit (sau de ce nu doua?!). Dar, bineinteles, fiecare cu gusturile lui. Gasiti aici mai multe retete cu ciuperci.
Haideti sa vedem despre ce este vorba.
Pasi
1
Gata
|
Curatam si spalam legumele. Ceapa o tocam, morcovul il taiem cubulete. Ciupercile le taiem felii. Depinde si ce fel de ciuperti folositi. Noua ne plac sa fie mai mari taiate. Usturoil il tocam si pe el marunt. Putem pregati si patrunjelul verde tocat. |
2
Gata
|
Intr-o oala mai inalta (eu am folosit o tigaie de tipul wok) punem aproximativ doua linguri de ulei. Eu am folosit ulei de masline dar, bineinteles, puteti folosi ulei de floarea soarelui fara absolut nici cea mai mica problema. Punem oala la foc mediu si adaugam ceapa si usutoiul tocat pe care le vom trage in ulei cateva minute. Asa-i ca mirosul este genial?.. |
3
Gata
|
Dupa doua, trei minute (nu lasati sa se rumeneasca ceapa sau usturoiul) adaugam ciupercile. Par multe la inceput dar ele vor scadea substantial. Nu folositi capac, apa trebuie sa se evapore. In momentul in care au inceput sa scada (nu de tot) putem adauga morcovul si sucul de rosii. Lasa sa fiarba pana se evapora mai toata apa si mancarica devine mai groasa, mai consistenta. Gustati ciupercile sa vedeti daca sunt facute. Cum spuneam, depinde de tipul de ciuperci folosit. Unele fierb mai greu, altele mai usor. Nu am incercat niciodata sa fac cu ciuperci conservate. Adaugati sare si piper dupa gust. |
4
Gata
|
La final, stingeti focul si adaugat patrunjelul verde tocat. Lasati cateva minute cu capac ca patrunjelul sa infuzeze. P.S. Toc ca mancare de post cu ciuperci va recomand reteta noastra de pateuri cu ciuperci. Este poate un pic mai mult de munca dar merita! |