Ingrediente
-
Pentru aluat
-
600 g faina de grau
-
250 ml lapte
-
un cub de drojdie
-
3 oua
-
doua linguri de unt
-
150 g de zahar
-
un praf de sare
-
Pentru umplutura
-
400 g de branza de vaci
-
200 g de zahar
-
3 oua
-
3 linguri cu stafide
-
un plic de zahar vanilat
-
un praf de sare
-
Pentru aspect
-
cateva linguri de miere de albine
Indicatii
Fara doar si poate, mai toti am mancat placinte poale-n brau. Daca nu ati mancat, a venit timp s-o faceti 🙂 Este o placinta cu traditie in Romania, in special in zona Moldovei. Acestor placinte li se mai zice si branzoaice. Sunt incredibil de gustoase iar daca sunt coapte la tara, in vatra, sunt si mai bune. Nu mai zic de mirosul pe care-l degaja in timpul coacerii… Este o nebunie 🙂 Pentru aceste placinte, este foarte important ca branza de vaci sa fie cat mai proaspata. Daca aveti posibilitatea de a cumpara de la cineva de la tara, este si mai bine. Ce-i drept, necesita un pic de munca, mai mult de exemplu ca la un gris cu lapte, dar si rezultatul este pe masura.
Haideti sa facem impreuna niste branzoaice care sa dea pe spate pe toata lumea!
Pasi
1
Gata
|
AluatulIntr-o cana, frecam bine drojdia cu o lingurita de zahar si doua linguri de apa calduta. Punem faina intr-un castron si adaugam drojdia si laptele caldut (nu fierbinte). Incepem sa framantam, adaugand pe parcurs si ouale, zaharul, o lingurita de sare si untul care a fost scos si lasat in prealabil la temperatura camerei pentru a se inmuia. Dupa ce am framantat bine aluatul, il punem inapoi in castron si acoperim castronul cu un prosop. Il lasam la loc caldut sa creasca timp de doua, trei ore. |
2
Gata
|
UmpluturaIn timp ce aluatul va creste, vom pregati umplutura. Punem branza intr-un castron si incepem sa o amestecam bine cu zaharul si cele 3 oua. Adaugam stafidele, sare si zaharul vanilat si continuam sa amestecam bine, dupa care putem pune compozitia la frigider unde o vom lasa timp de ~30 de minute. |
3
Gata
|
Presaram faina pe o masa unde urmeaza sa intindem aluatul. Incepem sa intindem cu sucitorul aluatul. Grosimea finala a aluatului trebuie sa fie intre 0.5 si un centimetru. Dupa acest pas, cu un cutit, taiem patrate cu latura de aproximativ 10 cm. Dupa ce le-am taiat, punem in centrul fiecarui patrat cate o lingura plina cu umplutura de branza. Lipim cu mana colturile opuse ale fiecarui patratel in parte. |
4
Gata
|
Pregatim o tava in care vom pune hartie de copt. Dupa ce am pregatit placintele, le punem in tava, peste hartie si le vom acoperi cu un prosop. Le lasam sa dospeasca timp de o ora la loc caldut. Placintele vor continua sa creasca. Intre timp, vom incinge cuptorul la foc mediu. Inainte sa dam placintele la cuptor, vom bate cele doua galbenusuri de ou cu o furculita, dupa care, cu o pensula, vom unge placintele, una cate una. Le lasam la cuptor timp de 30 - 45 de minute, pana ce se rumenesc. La fina, le scoatem din cuptor si le lasam sa se racoreasca. Le ungem cu miere de albine dupa care pot fi servite! Va dorim pofta buna! |