Ingrediente
-
5 - 6 cartofi
-
1 litru de bors
-
200g smantanamin. 20% grasime
-
2 buc galbenus
-
2 morcovi
-
1/4 telina
-
o radacina de pastarnac
-
o radacina de patrunjel
-
doua legaturi de patrunjel verde
-
200g ciupercice aveti dvs. la indemana
-
un ardei gras rosu
-
2 buc ceapa
Indicatii
Acest bors de cartofi cu ciuperci si dresala poate fi facut si in varianta de post, respectiv fara dresala din ou si smantana. Este un bors cu legume, foarte gustos si usor. Merge foarte bine in sezonul cald, in special atunci cand simtim nevoia sa mancam ceva mai usor, cu mai putina carne. Daca doriti ceva asemanator dar cu carne va propunem aceasta reteta de ciorba de vacuta cu cartofi si fasole pastai. Va mai recomandam si supa de pui cu galuste, este foarte buna, o sa va placa.
Haideti sa facem acum impreuna un bors de cartofi cu ciuperci si dresala foarte gustos!
Pasi
1
Gata
|
Prima oara vom pregati legumele. Le spalam bine si incepem sa le tocam astfel: morcovul, telina, pastarnacul, ardeiul gras si radacina de patrunjel cubulete mici iar ceapa o tocam marunt. Cartofii ii vom taia cuburi cu latura de 1cm / 1cm si jumatate. Ciupercile, fie le lasati intregi daca sunt mici, fie le puteti taia mai marunt. |
2
Gata
|
Luam o oala de bors, punem putin ulei dupa care vom cali legumele (ceapa, morcovul, telina,, pastarnacul). Adaugam sare dupa gust. Dupa ce s-au calit un pic legumele punem cartofii si ciupercile dupa care turnam doi, trei litri de apa pe deasupra. Punem capacul si lasam sa fiarba. Dupa ce au fiert legumele, adaugam borsul si ardeiul gras taiat cubulete. Vom mai da un clocot timp in care vom pregati drasala astfel: punem smantana intr-un bol si o amestecam bine cu cele doua galbenusuri de ou. Peste aceasta compozitie adaugam sare si luam doua, trei polonice de bors fierbinte amestecand continuu dupa care o turnam in bors. Procedam astfel pentru a incalzi treptat oul si smantana. Daca am pune oul si smantana reci in borsul clocotit, aceasta compozitie s-ar coagula iar rezultatul nu va fi unul prea placut. |
3
Gata
|
Dupa ce s-a racorit ciorba (dar nu s-a racit de tot), spalam bine patrunjelul verde, il tocam si il punem in oala. Punem capacul si mai lasam la infuzat timp de 10 - 15 minute dupa care se poate servi. Sa nu puneti patrunjelul verde cat timp ciorba este prea fierbinte pentru ca acesta va fierbe si-si va pierde atat din aspect cat si din aroma. |