Sarea este un ingredient de baza in orice bucatarie, indiferent de specificul ei
Inca din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre sarea (ca si piperul) este un ingredient de baza in orice bucatarie, indiferent de specificul ei. De nenumarate ori s-a pus problema beneficiilor sau din contra, a reactiilor negative care pot fi provocate de catre acest ingredient. Dar aceasta problema o sa o tratam separat. Mai intai trebuie sa stim exact ce este ea. Sare derivă din cuvântul latin sal. Aceeași origine o are și cuvântul salariu, deoarece soldații romani au fost, în anumite timpuri, plătiți în sare. In acea vreme sarea era foarte dificil de procurat, astfel incat era si foarte scumpa.
Sarea este o substanță cristalină, deschisa la culoare, sfărâmicioasă, solubilă în apă și cu gust specific, care constituie un condiment de bază în alimentație dar este folosită si în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc.
Sarea de bucătărie este denumirea populară a clorurii de sodiu (NaCl). Sărurile rezultă din reacția chimică dintre un acid și o bază. Sarea de bucătărie se obține prin reacția dintre acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu.
La obținerea sării de bucătărie, aceasta poate să conțină până la 3 % sare marină dar și 15 % alte săruri. În comerț se poate găsi sarea rafinată care conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calităților sării în afară de sarea propriu zisă.
La noi în ţară, zăcăminte de sare se găsesc în: Ocna Mureş, Ocna Sibiului, Ocnele Mari, Târgu Ocna. Blocurile de sare din ocne sunt sparte şi scoase afara. Ulterior, sarea este cărată la suprafaţă şi este sparta din bucati mari in unele mai mici cu ajutorul unor utilaje speciale. In cele din urma sarea este impachetata si expediata catre diverse companii.
Asimilarea în organism a unei cantități prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate, precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct, osteoporoză sau alte boli foarte grave.
Un substituent recomandat medical în anumite situații este clorura de potasiu (KCl), care nu prezintă efectele secundare menționate, dar din pacate nici nu prezintă același gust. Consumul zilnic de sare recomanadat este de aproximativ 5 grame asa ca incercati pe cat posibil sa nu depasiti aceasta limita. Din propria experienta pot spune ca este mai mult decat suficienta aceasta cantitate. Si nu uitati un lucru: gustul se educa in timp asa ca aveti rabdare cu voi insiva si nu va lasati influentati. Un alt de beneficiu al sarii este acela ca acest ingredient ajută si la eliminarea bacteriilor dintr-o rană deschisă.
Un alt lucru interesant este acela ca sarea face parte din structura celulei, evident intr-o anumita proportie, o cantitate mai mica sau mai mare afecteaza viata celulei, sarea de fapt fixeaza apa la nivel de celula, o cantitate mai mare deshidrateaza celula ducand la moartea ei, asa se explica proprietatea sarii de a conserva alimentele. In sange sarea fixeaza apa dupa cum spuneam, asta inseamna ca inima va lucra mai greu ca sa pompeze, efectul fiind cresterea tensiunii arteriale.
Sarea de potasiu nu este un inlocuitor nevinovat, excesul de K duce la aritmii (batai neregulate ale inimii) la fel si lipsa acestui element. Organismul uman este capabil sa extraga aceste substante din alimente, nu din cele in care adaugam noi sare de orice fel, ci din cele care le consumam in special din legume si fructe proaspete. Carnea aduce cel mai mare aport de sare in organism, ca sa nu mai vorbim de conservele de orice fel, in concluzie sarea e buna in bucate, dar in cantitate cat mai mica adaugata de noi.